youtube logo twitter logo instagram logo facebook logo linkedin-logo

Historie

Skibhusvej har oprindeligt fået sit navn fra en bygning, Skibhuset, som lå, hvor Odense Å løber ud i Odense Fjord. Huset lå i landsbyen Skibhusene og dateres tilbage til i 600-tallet. Vejen derud fra Odense blev kaldt Skibhusvejen  og var landet dårligste og  mest ufremkommelige vej.

I 1732 blev vejen privatiseret og overdraget til de købmænd, der brugte vejen. De lod den reparere, og krævede til gengæld bompenge for at benytte den. Markerne omkring Skibhusvejen var ejet af militæret, hvis heste græssede her.

I 1764 blev markerne solgt ved en auktion, og hermed opstod Sct. Hans Landsogn. Hurtigt tog købmændene fat, og der opstod en række større og mindre ejendomme, så som Annasholm, Sandhus, Døckerslund, Mosegård, Marienlyst, Henrietteslyst og Astrupsted. I 1786 skabte bogtrykkeren Chr. Iversen endog et romantisk parkområde med landstedet Tolderlund. Selv H.C. Andersen besøgte ofte stedet. Mange af navnene lever stadig på kvarterets gadeskilte.

I 1943 blev Skibhusvejforeningen dannet. Dengang var der masser af små specialbutikker. Et blik i Odense Vejviser fra i 950 viser, at der var 80 købmænd, 20 bagere og 15 slagtere. De er desværre blevet en hel del færre i tidens løb, men gaden bærer stadig tydeligt præg af at være indkøbsgade, men med en del andre varer på hylderne.

Med de store industrier som Thriges motorfabrikker og Odense Staalskibsværft, samt det store udvalg af butikker var området i vid udstrækning selvforsynende. Det meste er historie, men Skibhuskvarteret bærer stadig præg af at være en by i byen, om end det nu bliver brugt som et særdeles attraktivt bolig- og butiksområde i stadig vækst.

For som så mange har sagt det i tidens løb: Skibhusvej overgiver sig aldrig.